diumenge, 12 de febrer de 2017

EL CACAU

6è de primària

Producció de cacau al món

El cacau (beguda dels déus i llavor d'origen diví) és un arbre de 6 a 22 m d’altura, és a dir, pot ser molt més alt que la nostra escola, originari dels boscos tropicals de l'Amèrica central i de l'equador d'Amèrica del sud. S'ha introduït en diverses regions tropicals, cultivant-ne a l'Àfrica, Amèrica del sud i el sud-est asiàtic. També s'anomena cacau a les llavors grasses seques i parcialment fermentades de l'arbre del cacau o cacauer utilitzat per a fer-ne la xocolata.

Del CACAU a la XOCOLATA
Si obrim un dels fruits del cacau allà mateix a la plantació hi trobaríem les faves (granes negres) i la mantega del cacau (pasta blanca untosa) que envolta les granes negres. Un cop treta la mantega de cacau (per fer-ne pintallavis i cremes pel cos) deixen assecar les faves o granes. Aquestes faves, antigament, eren utilitzades com a moneda pels asteques (els habitants de Mèxic) i també entre els colonitzadors Espanyols i els indígenes. Un conill caçat costava 10 faves, per exemple, i la falsificació de les faves era motiu per convertir a aquella persona en un esclau.
LA HISTÒRIA DEL CACAU
Originari d’Amèrica tropical. Era molt preuat pels indígenes que el consumien com a beguda espessa o sòlid i l'anomenaven "txocolatl". Els colonitzadors van trobar-se tot un seguit de productes alimentaris que a Europa no coneixíem: el CACAU, la PATATA, la TOMÀQUET...  Els va agrada tant tots aquests productes que cada vegada que tornaven de les AMÈRIQUES portaven els vaixells i caravel·les ben carregades amb aquests aliments cap a casa nostra.
Els monjos de seguida es van adonar que era una beguda molt energètica i nutritiva. Amb el pas del temps les receptes van anar canviant i es va acabar elaborant la xocolata que coneixem avui en dia. La xocolata desfeta va ser un invent del senyor Henri Nestlé que al 1867 va barrejar el cacau trinxat amb llet per fer-ne proves i li va agradar el gust.
VISITA A LA FÀBRICA CACAOLATTALLER DEL GUST A L'ESCOLA